Škola kajaka‎ > ‎

o kajak sportu

 
 
Kada se govori o kajak sportu, uglavnom se misli ili na čamce iz kojih peca riba, ili na veslački sport. Ipak kajakakaštvo nije ni jedno ni drugo. Raznolikost kajakaških disciplina možete naći na sajtu Internacionalne Federacije ICF
Kajak sport možemo definisati kao sport u kome se učesnici takmiče veslajući u čamcima krečući se u pravcu u kojem gledaju (suprotno od veslanja gde se kreću unazad tj. leđima okrenuti ka cilju).
Kajakaštvo je u stvari spoj dve discipline: Kajaka i Kanua (u zavisnosti da li veslo ima kašiku sa obe ili samo sa jedne strane drške). Ali glavna podela za takmičarsko kajakaštvo je u zavisnosti da li se odvija na mirnim i divljim vodama.
 
Video prikaz kako izgleda kajak i kanu na mirnim vodama možete naći sa desne strane.
 
Kod kajaka na mirnim vodama veslo ima sa oba kraja lopatu tako da se naizmenično ubacuje u vodu leva pa desna lopata. Sedi se na fiksnom sedišti (eventualno rotacionom sedištu). Discipline podeljene u zavisnosti od dužine staze, pola i broja veslača. Olimpijske staze su 500 i 1000 metara, mada su svetski atraktivne i sprint staze na 200m, kao i maraton na preko 10km. Broj veslača može biti jedan (K-1, jednosed), dva (K-2, dvosed) ili četiri (K-4, četvorosed). Maksimalna dužina i minimalna težina sprint kajaka je propisana pravilima ICF i iznosi: K-1 5.2m 12kg, K-2 6.5m 18kg i K-4 11 metara 30 kilograma.  
 
Kod kanua na mirnim vodama (pogledaj video sa desno) veslo ima samo na jednom kraju lopatu, tako da se vesla uvek sa jedne strane. U kanu se kleči na kolenu radi boljeg prenosa sile. Discipline su kao i kod kajaka, u zavisnosti od dužine staze, pola i broja takmičara. Staze su dužine od 200m, 500m i 1000m, a nekad i više. Broj takmičara u čamcu može biti jedan (C-1 jednoklek), dva (C-2, dvoklek), ili četiri (C-4, četvoroklek).
 
Kajak i Kanu sport na mirnim vodama su spojeni sportovi jer su iste dužine takmičarskih staza, tako da su i takmičenja zajednička. Takođe su i dužine čamaca iste (5.2 metara jednosed, 6.5 metara dvosed i 11 metara četvorosed).
 
Rekordna vremena u kajaku i kanuu možete naći u sledećoj tabeli:
 
   mušk.  mušk.  mušk.  žene  žene  m.kanu
   200m 500m  1000m   500m  1000m  500m
 jednosed  33.9  1:36  3:24  1:47  3:52  1:45
 dvosed  31.8  1:26  3:09  1:37  3:34  1:38
 četvorosed  29.0  1:19  2:49  1:30  3:13  1:29
 
Vidi se da prosečna brzina jednoseda prelazi i 20 km/h na kraćim stazama.
  
 
 
Pored ovog sprint kajaka na mirnim vodama (engleski izrazi su: sprint flatwater racing kayak canoe) postoji i kajak na divljim vodama (engleski: sea whitewater kayak) koji je u suštini veoma drugačiji od ovog. Pod mirnim vodama se podrazume stajaća ili sporo tekuća voda (jezera, reke, kanali) i trke su pravolinijske (sem kad se prave krugovi kod maraton trka) i zato su čamci uski i dugački i za početnike veoma nestabilni. Potrebno je učiti ravnotežu oko mesec dana da bi se moglo opušteno veslati. U slučaju prevrtanja ne moguće je ponovo ući u čamac iz vode, pa se mora plivati do obale.
 
Nasuprot tome, kajak na divljim vodama podrazumeva veslanje po brzim i talasastim rekama tako da su česta prevrtanja, ali bez ispadanja iz čamca. Kajaci su kraći i stabilniji. Trke su slične kao kod skijanja, potrebno je proći kroz kapije za što kraće vreme (pogledaj vidao sa desne strane). Kanu na brzim vodama je isto što i kajak na brzim vodama stim da kanu veslo ima lopatu samo sa jedne strane drške (u oba slučaja se sedi, ne kleči se kao kod kanua na mirnim vodama).
 
Pored te dve osnovne olimpijske grane, kajaka na mirnim i divljim vodama, postoje još mnoge varijante kajaka pogodne za rekreativce i turiste. Neki služe za surfovanje po velikim morskim talasima, neki za stabilno veslanje po mirnim jezerima. Postoje primeri da skaču iz aviona u kajaku, a postoje trke čak i na snegu. U poslednje vreme postaje veoma popularan kajak sa loptom (kayak polo) koji predstavlja neku vrstu vaterpola iz kajaka.
 
Kajak je izvanredan sport jer je opremu dovoljno kupiti samo jednom u životu. Čamac i veslo kada se koriste pravilno u vodi traju mnogo duže nego bilo koja druga sportska oprema. Okvirnu cenu kajak opreme možete naći na stranici: oglasi.kulakajak.org (naravno, kod privatnih oglasa je uvek moguće spuštati cenu:)

Kajak na mirnim vodama

  
 
 

Kanu na mirnim vodama

 
 
 
 
 
  

Kajak na brzim vodama

Comments